Дорошівська сільська територіальна громада
Вознесенський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

День визволення Білоусівки від німецько-фашистських загарбників.

Дата: 23.03.2018 14:55
Кількість переглядів: 1019

У ці березневі дні ми відзначаємо важливу подію – визволення нашого села Білоусівка від німецько-фашистських загарбників. Учні та  вчителі Білоусівської школи поклали квіти пошани до пам’ятника загиблим воїнам, провели лінійку та вшанували героїв хвилиною мовчання.

 Пам'ять… Вона нетлінна і вічна. Вона звертається до нас зі старих фронтових фотографій, з тих речей, що зберігають колишні фронтовики, і не дає забути жодної героїчної сторінки історії перемоги над ворогами.

         Йшов березень 1944 року. Першими в село Білоусівка ввійшли бійці розвідки. Німці відступили на правий берег річки й зайняли оборону, обстрілюючи наступаючі регулярні частини Червоної Армії. У визволенні села брали участь: Шостий Гвардійський стрілецький корпус, 236-та Дніпропетровська стрілецька дивізія, 60-та Павлоградська стрілецька дивізія.

            Бойові дії з визволення села, переправи військ на правий берег, подолання опору німецьких військ почалися з 18 березня 1944 року. Бої точилися у важких умовах, адже була величезна відлига і  бійці по груди потопали в болоті. Білоусівці допомагали військовим перетягувати пушки волами, а ті несли на руках снаряди.

          У цих запеклих боях проявили себе героями командир артилерійської пушки сержант Денисов, котрий влучно розстрілював німецькі танки і самоходки; лейтенант Цигунов, старший лейтенант Попов. Повністю бої закінчилися 24 березня 1944 року, а 25 березня через село переправилась на правий берег річки Південний Буг 266-та Артемівсько-Берлінська стрілецька дивізія. Багато червоноармійців полягло під час визвольної операції та під час переправи через річку Південний Буг. Усі вони поховані у братській могилі (всього 83 воїна). Вдячні білоусівці  встановили пам’ятник у 1954 році, а в 1985 році його реконструювали. На мармурових плитах викарбувані прізвища 77 солдат, які загинули при звільненні села.

       У   боях за Батьківщину протягом 1941 – 1945 років загинули 241 солдат і офіцерів, уродженців села Білоусівки.

 

 Коберняк Світлана Вікторівна,

педагог-організатор Білоусівської ЗОШ  

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних