Дорошівська сільська територіальна громада
Вознесенський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Створюємо модель методичної роботи разом

Дата: 10.05.2018 09:03
Кількість переглядів: 1070

27 квітня 2018 року на базі Білоусівської школи І-ІІІ ступенів відбувся семінар заступників з навчально-виховної роботи «Інноваційні форми організації методичної роботи заступників в умовах реформування освіти».

У роботі семінару взяли участь заступники директорів Дорошівської, Новогригорівської, Щербанівської, Григорівської, Вознесенської, Тімірязєвської, Таборовської шкіл, завідуюча районним методичним кабінетом Кучеренко Н.В., адміністрація Білоусівської школи.

   Сучасна освітня політика в Україні ставить  перед системою післядипломної педагогічної освіти, шкільними методичними кабінетами, шкільними методичними об’єднаннями  (предметними кафедрами), керівниками навчальних закладів серйозне завдання - кардинальний  перегляд  процесу формування й розвитку  професійної компетентності педагогічних кадрів, удосконалення їх майстерності, забезпечення неперервності  підвищення кваліфікації  вчителя. У Законі України «Про освіту» зазначено, що сільські ради відповідають за реалізацію державної політики у сфері освіти та забезпечують якість освіти на відповідній території, забезпечують доступність дошкільної та початкової освіти; мають право засновувати заклади освіти, реорганізовувати та ліквідовувати їх, забезпечують їх діяльність та розвиток; здійснюють інші повноваження у сфері освіти, передбачені законом. В умовах децентралізації новостворені відділи будують інший підхід до координації роботи закладів освіти. З таким вступним словом, а також з побажаннями успішної співпраці звернувся до учасників семінару голова Дорошівської ОТГ Ігнатов Олександр Анатолійович.

  Особливої актуальності набуває сьогодні проблема пошуку, розробки та реалізації оптимальних моделей  методичного супроводу учасників освітнього процесу, оновлення методології та форм андрагогічного процесу, орієнтованого на набуття вчителем компетентності щодо роботи в умовах реформи освітньої моделі. Свою модель методичної роботи з педагогічним  колективом, покроковий алгоритм методичного супроводу в умовах реформи представила заступник директора Білоусівської школи Дрозд Наталія Віталіївна. Було наголошено, що як цілісна система дій та заходів щодо підвищення та збагачення професійного  потенціалу суб’єктів  освітньої діяльності в межах громади методична робота  повинна бути  інноваційно гнучкою та відповідною реформеним процесам в освіті. Оновлювальні процеси в методичній діяльності шкіл ОТГ підпорядковані потребі формування професійної готовності педпрацівників до роботи в умовах інноваційного освітнього простору. Було обговорено питання підвищення кваліфікації, атестації і сертифікації вчителів, створення системи прозорості під час нагородження грамотами і преміювання. Під час теоретичного блоку заступники також опрацювали окремі розділи нових документів (Закон «Про освіту», Концепція «Нова українська школа», новий Держстандарт початкової загальної освіти).

    В основу модернізації  методичного супроводу освітян  має бути покладений компетентнісний підхід як стрижнева освітня  домінанта та системоутворюючий чинник форм, методів та технологій компетентнісно спрямованої методичної роботи. Під час практичного блоку  роботу колективу з формування предметних, ключових компетентностей, застосування наскрізних ліній представила  вчитель математики і фізики Янковська Олена Миколаївна, яка запросила учасників семінару на авторський позакласний захід з математики «Валютні перегони» для учнів 9 і 10 класів.

   Під час рефлексійного блоку заступникам була запропонована інноваційна форма роботи з колективом – «Методичне казино». Учасники отримали по 16 банкнот по «одному розуму», таблички з номерами. А народна творчість «Мислить той, кому ставлять розумні запитання» стала епіграфом гри. З роллю круп’є вдало справилася вчитель інформатики Дрозд  Юлія Андріївна. У 1 турі питання для ігрового поля були представлені розділом «Дидактика НУШ», 2 тур – «Закон «Про освіту», ІІІ тур – «Держстандарт початкової освіти». Завершилися три тайми, і був оголошений останній тайм: аукціон «Кіт у мішку».  Кожен учасник гри виставляв свої ставки-пропозиції, тобто «розуми», а вигравав призи той, хто ставив найбільше.

  Робота учасників семінару не пройшла марно. Усі заступники вдало пройшли 

квіз-тести  МОНУ «Чи добре ви орієнтуєтесь у Концепції НУШ?», «Як добре ви знаєте закон «Про освіту».                                                                                              

  Інновація в освіті — вимога часу, передумова якісної організації освітнього процесу, продуктивного навчання.  Запропонований  Дрозд Н.В. матеріал з досвіду методичної роботи  містив рекомендації з організації методичного  процесу в умовах інноваційної  освітньої моделі в умовах реформ, що мають практико-діяльнісну спрямованість та можуть бути використані в роботі працівниками відділів освіти ОТГ, заступниками з НВР освітніх закладів.

                                                                                    Адміністрація Білоусівської ЗОШ

Фото без опису

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних