Дорошівська сільська територіальна громада
Вознесенський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Гепатит А та його профілактика.

Дата: 02.11.2023 08:26
Кількість переглядів: 45

Фото без опису

Гепатит А та його профілактика.

В Україні  Міністерство охорони здоров’я оголосило надзвичайну ситуацію на Вінниччині через спалах гепатиту А, на даний час проводиться епідемічне розслідування джерела інфікування та посилені протиепідемічні заходи. 

Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) – це гостра інфекційна хвороба, з переважним ураженням печінки і травного каналу, яка передається аліментарним шляхом.

    Вірусний гепатит А виділяється із фекаліями хворих на гепатит та передається від людини до людини (після контакту з хворим), через воду та харчові продукти, забруднені випорожненням хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотримання правил особистої гігієни. Стадія від моменту зараження до перших клінічних проявів називається інкубаційний період, він триває близько 35 діб, можливі інтервали від 15 до 50 днів.

Симптоми гепатиту А можуть змінюватися від легких до важких. Серед головних симптомів:

  • підвищення температури тіла,
  • нездужання,
  • втрата апетиту,
  • діарея,
  • нудота,
  • відчуття дискомфорту в абдомінальній ділянці (в черевній порожнині),
  • потемніння сечі й жовтяниця (пожовтіння очей і шкіри).

 Після перенесеного захворювання формується стійкий, досить тривалий імунітет.

 Щоб уникнути зараження вірусом гепатиту А необхідно:

     - використовувати для пиття та миття посуду лише перекип’ячену воду (воду    кип’ятити не менше 10 хв, дати  відстоятися);

    - не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з
незнайомих джерел водопостачання;

    - при неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі мати з
собою запас питної води (краще бутильовану);

    - перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити
питною водою, для споживання дітьми - обдати окропом;

    -  при приготуванні страв чітко дотримуватись технології приготування, умов та термінів зберігання;

    - суворо дотримуватись правил особистої гігієни - обов'язково мити руки з
милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування
туалету;

    - не купувати продукти харчування у несанкціонованих місцях торгівлі.

   Одним з найбільш надійних способів не захворіти на вірусний гепатит, в тому числі типу А, як і раніше залишається вакцинація.

  Якщо ви помітили симптоми захворювання, необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.

  Бережіть себе та своїх близьких!

 

Вознесенське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Миколаївській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних