Дорошівська сільська територіальна громада
Вознесенський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Вчимося реформувати освіту разом.

Дата: 04.12.2017 08:41
Кількість переглядів: 1094

Фото без описуВчимося реформувати освіту разом

    27-30 листопада п.р. установою «Центр розвитку місцевого самоврядування» (Миколаївський відокремлений підрозділ) в рамках програми «U – LEAD з Європою» було організовано навчальну поїздку для 26 працівників освітньої сфери Миколаївщини у Хмельницьку область. Від освітян Вознесенщини участь у цій поїздці взяли Савенко Наталія Володимирівна (начальник відділу освіти Олександрівської селищної ради),     Галькович Вікторія Сергіївна (завідувач ДНЗ «Веселка» Олександрівської СР), Дрозд Наталія Віталіївна (заступник директора Білоусівської ЗОШ Вознесенської районної ради), Калина Ольга Петрівна (головний спеціаліст відділу освіти, молоді та спорту Прибужнівської сільської ради), Квашенко Ірина Володимирівна (директор Тімірязівської ЗОШ Прибужанівської СР).

     Успіхи проведення реформи місцевого самоврядування на території Хмельницької області представив освітянам Миколаївщини Фасоля Олег Іванович, директор Департаменту освіти Хмельницької області. Він звернув увагу колег на проблеми у сучасній освіті, поділився досвідом хмельничан у децентралізації освіти у об’єднаних територіальних громадах та застеріг від найпоширеніших ризиків: копіювання відділів освіти при РДА, брак управлінських кадрів та кадровий «голод», нездатність керівників навчальних закладів і відділів освіти при ОТГ діяти в умовах повної автономії, місцевий політичний популізм та «феодалізм». Учасники зустрічі обговорили питання академічної свободи вчителя, створення умов для надання освітніх послуг, функції педагогічної ради в умовах Нової української школи, особистий приклад керівника школи тощо. На завершення Олег Фасоля додав, що зараз Департамент освіти і науки Хмельницької облдержадміністрації ставить перед собою завдання не просто створення нової освітньої мережі, а забезпечення високої якості освітніх послуг, якості знань, вмінь та навичок, які отримають учні в усіх навчальних закладах  як кінцевий результат проведених реформ.

   Практичний досвід у реформуванні освіти представила Дунаєвецька міська ОТГ, яка виборола перше місце в області за темою «Співробітництво територіальних громад». Начальник управління освіти, молоді та спорту Володимир Колісник представив громаду практикою «Створення методичного кабінету та забезпечення методичного супроводу в навчальних закладах», під час виступу зазначив, що децентралізація освіти – значний крок на шляху розвитку нашої держави. Адже саме з навчання починається становлення майбутнього покоління, а далі і всієї нації. Учасників зустрічі цікавило, які кроки вже вже зроблено в цьому напрямку і що ще планується зробити у забезпеченні методичного супроводу та формуванні оптимальної мережі навчальних закладів. Родзинкою управління освітою є те, що функції методистів виконують досвідчені вчителі-практики без відриву від роботи вчителями, директорів навчальних закладів переведено на контрактну основу, на 25 шкіл створено лише 1 опорний заклад без жодної філії, оптимізація інших відбувається не шляхом закриття чи пониження ступеня, а оновлення посадових обов’язків  працівників, перегляд навчальних планів тощо.

     Гуменецька сільська об’єднана територіальна громада представила досвід „Розвиток позашкільної освіти в умовах децентралізації”. Голова Гуменецької громади Інна Григорівна Абдулкадирова, начальник відділу освіти культури спорту і туризму Срібняк Лілія Олексіївна, директори позашкільних закладів освіти, методисти закладу позашкільної освіти та відділу освіти провели семінар на базі місцевого будинку культури. Семінар пройшов в режимі прес-конференції, де було піднято та обговорено ряд актуальних питань стосовно розвитку гурткової роботи, тенденцій на майбутнє, змін, які були запроваджені згідно нового Закону про освіту, в рамках реформування освітньої галузі. Детальний моніторинг даних запитань буде прискорювати процес реформування та покращувати рівень позашкільної освіти. Дана громада створила власний позашкільний заклад «Центр дитинства та юнацької творчості», який забезпечує гуртковою роботою вихованців шкіл і дитячих садочків, заключивши угоди із навчальними закладами, має Дитячо-юнацьку спортивну школу «Лідер», тренерами якої стали вчителі фізичної культури, які тепер мають достатньо годин спортивних секцій. Також дана громада пишається щойно відкритим дитячим садком «Дивограй», з роботою якого були ознайомлені учасники семінару.

     Відділ освіти, молоді та спорту Летичівської селищної ОТГ презентував роботу Летичівського НВК №1 «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – ліцей» (директор Долинський А.Б.), який, перейшовши на баланс ОТГ,  зробив якісний ремонт усіх приміщень за кошти громади, закупив обладнання для медичного кабінету, придбано навчальне обладнання для кабінетів фізики, хімії, біології, нове устаткування для харчоблоку, реконструйовано систему вентиляції, проведено ремонт великого спортивного залу та його оснащення, природничо-математичні кабінети забезпечено інтерактивними комплексами, закуплено меблі у методичний кабінет та актову залу тощо. У школі безкоштовний сніданок (за кошти громади) мають усі учні 1-4 класів, безкоштовний обід мають учні 1-11 класів пільгової категорії (у тому числі діти учасників АТО). За батьківську плату у  навчальному закладі відкрито лінію швидкого харчування, де за розрахунок на місці учні і працівники школи можуть отримати гарячий обід за своїм уподобанням і за різну ціну.

   Організаторами поїздки було передбачено і культурну програму. Учасникам було запропоновано екскурсію м. Кам'янець-Подільським, де панує особлива атмосфера Середньовіччя. Це місто часто називають «квіткою на камені». Гармонійне поєднання мальовничої природи та неприступних оборонних мурів захоплює багатьох туристів з усіх куточків світу. Проте гордістю та символом міста є старовинна Кам'янець-Подільська фортеця, екскурсія якою залишить у пам’яті відвідувачів неповторні відчуття.

    Учасники поїздки від Вознесенщини вдячні  «Центру розвитку місцевого самоврядування» в особі супроводжучого, експерта з децентралізації Лілії Станіславівни Кравчук за високу організацію  і супровід робочої поїдки до Хмельницької області.  Тож рухаємося вперед.

          

    Дрозд Н.В., голова постійної комісії з питань прав людини, законності, депутатської діяльності, етики, освіти, фізичного виховання, культури, охорони здоров’я та соціальної політики  Дорошівської ОТГ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних