Дорошівська сільська територіальна громада
Вознесенський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

В облдержадміністрації обговорили стан та перспективи розвитку освіти в Миколаївській області

Дата: 05.02.2018 15:44
Кількість переглядів: 984

У середу, 31 січня, під керівництвом голови Миколаївської ОДА Олексія Савченка відбулось засідання колегії облдержадміністрації. Присутні члени колегії, керівники районів, міст та ОТГ області, народні депутати України Тарас Кремінь та Андрій Вадатурський обговорили стан та перспективи розвитку освіти в Миколаївській області.

Зазначимо, що наразі ця колегія облдержадміністрації є першою в Україні, що присвячена безпосередньо питанню розвитку освітньої галузі в регіоні . Від Дорошівської ОТГ на засіданні колегії була присутня заступник сільського голови Котляр О.В. 

За інформацією розміщенною на сайті Миколаївської ОДА голова Миколаївської ОДА Олексій Савченко оголосив 2018  рік - роком освіти та інклюзивного навчання, а також наголосив на важливості впровадження програми розвитку людського капіталу. «Також по всіх містах, районах, ОТГ ми даємо протокольне доручення, щоб ви переглянули свої бюджети і щоб ви зрозуміли, що освіта – це капітал в який треба вкладати гроші, і це інвестиція, яка потім майже все життя буде до вас повертатися. Сьогодні ми чули, що існують певні проблеми, коли ми підіймаємо питання по створенню опорних шкіл. Ці проблеми  існують, тому що вони майже всі однакові, схожі між собою. Треба побудувати умови, бо багато талановитої молоді, яку треба підтримати, щоб вона поверталася потім і надавала можливість побудувати іншу країну», - відмітив голова ОДА.

В.о. директора департаменту освіти і науки облдержадміністрації Олена Удовиченко зазначила, що освітня мережа закладів освіти Миколаївської області складається із 566 закладів дошкільної освіти, 524 загальної середньої, 40 позашкільної, 31 професійної (професійно-технічної) та 39 вищої освіти. В 2017 році у дитячих садках області додатково створено 398 місць. На черзі для влаштування у дитячі садки області перебувають 2011 дітей. Тому актуальним питанням залишається додаткове створення місць у закладах дошкільної освіти для здобуття освіти.

Мережа закладів загальної середньої освіти області 2017/2018 навчального року складається з 524 закладів. Наразі у мережі закладів загальної середньої освіти є 12 закладів, які призупинили освітній процес у зв’язку з відсутністю учнівського контингенту, з наповнюваністю 40 і менше учнів працює 51 заклад загальної середньої освіти. У 158 закладах загальної середньої освіти функціонують класи з кількістю учнів менше 5 осіб, навчанням у них за індивідуальною формою охоплено 1162 учні. Зазначені факти не сприяють отриманню учнями якісної освіти.  Тому органами місцевого самоврядування до початку 2017/2018 навчального року: ліквідовано 2 заклади загальної середньої освіти, реорганізовано у філії опорних закладів 14 закладів загальної середньої освіти (Арбузинський район – 2, Веселинівська ОТГ – 7, Доманівська ОТГ – 5); реорганізовано з пониженням ступеню 8 закладів загальної середньої освіти (Братський район – 2, Казанківський район – 5, Шевченківська ОТГ – 1).

З метою створення умов для комплексної реорганізації і модернізації системи загальної середньої освіти, забезпечення рівного доступу до якісної освіти в області 2017 року додатково надано статус опорного закладу 5 закладам освіти (Веселинівська ОТГ – 2, Доманівська ОТГ – 2, Арбузинський район – 1). Всього в області цього навчального року функціонують 7 опорних закладів, з них 3 - перебувають у спільній власності громад районів, 4 – об’єднаних територіальних громад. У складі опорних закладів діє 21 філія.  В 2017 році переможцям конкурсу на кращий опорний заклад - Арбузинській ЗОШ Арбузинської районної ради, Доманівській ЗОШ №2 Доманівської районної ради, Колосівській ЗОШ Веселинівської ОТГ – з обласного бюджету надано фінансову підтримку на поліпшення матеріально-технічної бази, проведення енергозберігаючих заходів у розмірі 1 млн. грн. кожному.  З метою організації перевезення учнів до опорних закладів (всього підвозиться 767 дітей) використовується 19 автобусів, з них 2 придбано 2017 року за рахунок видатків на засадах співфінансування з державного та обласного бюджетів (Колосівська ЗОШ Веселинівської ОТГ, Арбузинська ЗОШ Арбузинської районної ради). В 2018 р. передбачається додаткове надання органами місцевого самоврядування статусу опорного закладу 19 закладам загальної середньої освіти. Для організації підвезення до них необхідно придбати 15 шкільних автобусів.

Паралельно із проектом по створенню опорних закладів реалізується проект зі створення нового освітнього середовища «Новий освітній простір», суть якого полягає у наданні якісних освітніх послуг шляхом створення комфортного і якісного середовища для учасників освітнього процесу.

Участь у проекті  нового освітнього простору беруть 7 закладів загальної середньої освіти області: Вознесенська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 8 Вознесенської міської ради, Миколаївська ЗОШ-інтернат І-ІІІ ступенів  № 3 Миколаївської обласної ради, Євгенівський навчально-виховний комплекс «загальноосвітній навчальний заклад – дошкільний навчальний заклад» Снігурівської районної ради, Романовобалківська ЗОШ І-ІІІ ступенів Первомайської районної ради, Сухоєланецька ЗОШ І-ІІІ ступенів Новоодеської районної ради, Колосівська ЗОШ І-ІІІ ступенів Веселинівської селищної ради, Арбузинська ЗОШ I-III ступенів імені Т.Г. Шевченка Арбузинської районної ради.

 За результатами засідання керівництву районів, міст та ОТГ області доручено забезпечити місцями у закладах дошкільної освіти усіх дітей, які потребують здобуття дошкільної освіти, продовжити роботу щодо оптимізації мережі існуючих закладів середньої загальної освіти, насамперед шляхом визначення опорних закладів. Також переглянути місцеві бюджети для передбачення видатків для закладів загальної середньої освіти для придбання мобільних меблів та засобів навчання, забезпечити створення умов для вільного доступу до якісної освіти дітям з особливими освітніми потребами. Окремо наголошено на необхідності сприяння утворенню інклюзивно-ресурсного центру та проведення конкурсу на зайняття посади директора цього центру відповідно до вимог чинного законодавства до 1 червня 2018.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.