Дорошівська сільська територіальна громада
Вознесенський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Зберемо зернові без втрат і травматизму!

Дата: 21.06.2018 12:13
Кількість переглядів: 500

У виробничій діяльності кожного фермерського господарства та  сільгосппідприємства збирання врожаю зернових культур - особливо відповідальний період. Від чіткої організації жнив напряму залежить ефективність господарювання підприємства.

Збирання врожаю - найбільш травмонебезпечний період в сільськогосподарському виробництві, що обумовлено перенасиченістю і перенапруженням праці.

Нехтування механізаторами власною безпекою і відсутність суворого контролю з боку інженерно-технічної служби та служби охорони праці - часто призводить до травмування.

     Протягом І півріччя 2018 року у   Вознесенському відділенню, що обслуговує  м.Вознесенськ, Вознесенський, Новоодеський, Веселинівський  та Єланецький райони,  зареєстровано  сім  нещасних випадків,  що  в 3,5 рази більше ніж за той же період   в 2017 році.  З семи випадків  два нещасні випадки  із смертельними наслідками, два внаслідок природної смерті на виробництві та  три  нещасних  випадки   з тимчасовою непрацездатністю.

       В більшості  нещасних випадків    основними   є організаційні причини, а саме   порушення інструкцій з охорони праці, невиконання посадових обов’язків, порушення трудової і виробничої дисципліни , а також   незадовільний стан здоров’я та особиста    необережність.

 Сучасна культура праці вимагає від працівників особистої відповідальності за свою роботу.

Перед початком збирання зернових культур досвідчені керівники господарств, інженери з питань охорони праці та фермери проводять заходи щодо профілактики виробничого травматизму працюючих на жнивах.

До робіт на сільгосптехніці допускаються особи віком від 18 років, які пройшли навчання та перевірку знань з питань охорони праці, та за висновками медичного огляду мають можливість виконувати доведену роботу, забезпечені спеціальним одягом та засобами індивідуального і колективного захисту.

Відповідальним особам за охорону праці слід переглянути діючі інструкції з охорони праці за посадами та видами робіт. При цьому необхідно забезпечити сурове дотримання правил внутрішнього трудового розпорядку, трудової і , виробничої дисципліни, посилити контроль за виконанням вимог інструкцій з охорони праці..

Вкрай важливо не допускати до роботи працівників в стані алкогольного та наркотичного сп'яніння, хворобливому або стомленому стані!

Перед початком роботи машини, комбайни та іншу сільськогосподарську техніку перевіряють на справність та відповідність вимогам охорони праці та пожежної безпеки. Усі технічні засоби господарства повинні бути наказом керівника закріпленні за механізаторами господарства.

Не слід забувати, що причиною травм часто стає техобслуговування і  очищення робочих органів  машин без їх зупинки, з працюючим двигуном. Необхідно перевіряти наявність та справність захисних кожухів рухомих частин машин та механізмів для забезпечення безпеки працівників.

Перед початком збирання зернових необхідно:

  • призначати посадових осіб, відповідальних за дотримання діючих норм і правил по санітарно-гігієнічним і безпечним умовам праці на робочих місцях,
  • провести з працівниками господарств інструктажі з питань охорони праці та пожежної безпеки;
  • не допускати до роботи працівників, які не пройшли навчання і перевірку знань з питань охорони праці та відповідні медичні огляди; 

 

   Виконання вище вказаних вимог з питань охорони праці попередить виробничий травматизм на підприємствах, збереже життя та здоров'я працюючим та обов'язково призведе до економічного зростання господарств.

     Щотижнево Вознесенське відділення управління проводить постійний сеанс телефонного зв’язку «Гаряча лінія» з питань виробничого травматизму та відшкодування страхових виплат потерпілим на виробництві за телефонами 32542, 44626, 41439.

 

                                                                   Вознесенське відділення управління

                                                                       виконавчої дирекції Фонду соціального

           страхування України в Миколаївській області

робочі місця укомплектувати засобами пожежогасіння, медичними аптечками і справним набором інструментів; забезпечити електробезпеку обладнання; організувати контроль за лініями електромереж у місцях збирання зернових (провисанням проводів). до роботи на зернозбиральній техніці допускати працівників відповідної кваліфікації; з учнями, студентами та іншими особами, що залучаються до збиральних робіт, укладати трудові договори, обумовлюючи умови розміщення, побуту, харчування, оплати та охорони праці; забезпечити працівників спецодягом і засобами індивідуального захисту; обладнати польові стани для короткочасного відпочинку і прийому їжі; припиняти роботи у випадках виникнення загрози життю працівників, порушення вимог безпеки та недотримання ними трудової і виробничої дисципліни. перевозити працівників до місця роботи і в зворотному напрямку тільки на автобусах і спеціально обладнаних автомобілях; виключати випадки використання тракторів і автомобілів не за призначенням, контролювати їх пересування до місць виконання робіт; організувати зберігання техніки в спеціальних місцях; забезпечити проведення перед рейсових та після рейсових медичних оглядів водіїв та механізаторів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.