Дорошівська сільська територіальна громада
Вознесенський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Оптимізація шкіл – крок до якісної освіти

Дата: 20.07.2018 16:14
Кількість переглядів: 1494

03 липня 2018 року розпочав роботу відділ освіти, культури, молоді та спорту Дорошівської сільської ради. Перш за все робота була спрямована на створення нормативної бази, відповідно до якої мережа закладів освіти мала пройти реформування та оптимізацію: назви закладів, статути, положення, проекти рішень сесії тощо.

 

  Питання реформування та оптимізації закладів освіти, закладів культури, лікарень  перебувають на слуху вже протягом багатьох років. Стосовно освіти їх досить часто використовують у поєднанні з такими словами та словосполученнями, як «скорочення» (кількості, фінансування), «закриття» (закладів освіти), «об’єднання», «економія» (бюджетних коштів) тощо. Очевидно, що мінімізація фінансування не може розглядатися як оптимізація. Фінансові витрати у такій задачі є ресурсом, який треба оптимально розподілити. Що ж таке справжня оптимізація?

 Системи, які ми оптимізуємо, є досить інерційними. Від управлінського рішення чи зміни якогось із зовнішніх факторів до змін на виході іноді проходять навіть не роки, а десятиріччя. Так, сучасна криза в освіті значною мірою зумовлена рішеннями (а також і відсутністю адекватних рішень) 1990-х років.

   Заклад освіти утримується засновником – сільською радою. Це оплата електроенергії, палива, водопостачання,  заробітна плата технічного персоналу тощо. Питома вага коштів, які виділені на утримання закладів освіти громадою,  іде саме на заробітну плату технічного персоналу з нарахуваннями, оплату енергоносіїв та комунальних послуг, лише 2,5% – на інші витрати.

   Держава покриває видатки на зарплату вчителів, вихователів. Але відповідно до бюджетного законодавства заклади загальної середньої освіти фінансуються з державної субвенції із розрахунку кількості дітей. Протягом останніх 10 років кількість учнів у школах зменшилася, а мережа закладів освіти залишалася майже без змін. 

   Працюючи над першим етапом оптимізації, відділ освіти, культури, молоді та спорту Дорошівської сільської ради поставив завдання: скоротити невідповідність щодо вартості утримання одного учня у закладах освіти з різною наповнюваністю учнівським контингентом.

   Реалізація плану оптимізації має свої проблеми у кожному закладі освіти: зовнішнього характеру (можливість підвезення до місця навчання і у зворотньому напрямку, стан доріг, матеріальна база закладу тощо) та внутрішні (використання вивільнених приміщень, облаштування систем опалення та ін.). Важливою для вирішення проблеми оптимізації комунальних закладів є можливість працевлаштування педагогічних працівників.

 Для створення робочого плану оптимізації мережі закладів освіти Дорошівської ОТГ враховано динаміку наповнення закладів освіти на період до 2021 року з врахуванням кількості учнів 1-4, 5-9, 10-11 класів, вартість утримання  з розрахунку вартості навчання 1 учня, показник якості і результативності роботи педагогічного колективу, умови забезпечення навчання учнів з оптимізованого закладу в іншому освітньому закладі. Так у заклади загальної середньої освіти Дорошівської ОТГ зараховано 50 першокласників (40 до Дорошівської і 10 до Білоусівської школи). Відкрито три перших класи. До старшої школи (10 класу) зараховано 11 учнів Дорошівської школи. При тому проектна потужність Дорошівської ЗОШ становить 500 учнів, Білоусівської – 350.

  11 липня 2018 року рішенням сесії Дорошівської сільської ради в оперативне управління відділу було передано заклади освіти: Дорошівський ДНЗ «Малятко», Білоусівський ДНЗ «Зірочка», Дорошівська ЗОШ І-ІІІ ступенів, Білоусівська ЗОШ І-ІІІ ступенів.

 Заслухавши начальника відділу освіти, культури, молоді та спорту, беручи до уваги аналітичні розрахунки директора Білоусівської школи, керуючись Законом «Про освіту» 2017 року, депутати Дорошівської сільської ради одноголосно вирішили:

-перейменувати Дорошівський ДНЗ «Малятко» у Дорошівський заклад дошкільної освіти «Малятко» Дорошівської сільської ради;

- перейменувати Білоусівський ДНЗ «Зірочка» у Білоусівський заклад дошкільної освіти «Зірочка» Дорошівської сільської ради;

- перейменувати Дорошівську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів Вознесенської районної ради  у Дорошівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів  Дорошівської  сільської ради;

- змінити ступінь та перейменувати Білоусівську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів Вознесенської районної ради  у Білоусівський заклад загальної середньої освіти І-ІІ ступенів  Дорошівської  сільської ради;

- затвердити нові редакції статутів закладів дошкільної освіти «Малятко» і «Зірочка», Дорошівського і Білоусівського закладів загальної середньої освіти;

- затвердити території обслуговування закладів освіти Дорошівської ОТГ;

- погодити відкриття інклюзивної групи у ЗДО «Малятко»;

- затвердити оновлену мережу закладів освіти;

- затвердити Положення про порядок призначення на посаду та звільнення з посади керівників закладів освіти і культури, які належать до комунальної власності Дорошівської сільської ради.

  Оптимізація закладів, звісно,  зумовлює економію бюджетних коштів. У результаті є можливість спрямовувати їх на оновлення комп’ютерної техніки, поліпшувати матеріально-технічну базу, проводити ремонти приміщень та покращувати якість освітніх послуг. Депутати також прийняли рішення виділити кошти на придбання усім закладам вагів для їдалень, продовжити заміну вікон (ЗДО «Малятко»), дверей на металопластикові (ЗДО «Зірочка»), виділено з бюджету Дорошівської сільської ради на співфінансування кабінетів трьох перших класів 125 604 грн. для закупівлі комплектів одномісних парт-трансформерів, класних дошок, ноутбуків, дидактичного забезпечення.

   При зміні ступеня Білоусівського ЗЗСО з ІІІ на ІІ основний склад педагогічних працівників залишається незмінним, зменшується лише тижневе навантаження. Заклад працюватиме у звичному режимі, при достатньому фінансуванні, залишається можливість навчати окремих учнів за індивідуальними програмами.

   Усі заклади освіти працюватимуть за оновленими статутами, у яких унормовано автономію закладів відповідно до реформи освіти. Статут у новій редакції ліквідує радянську управлінську вертикаль в освіті. Повноваження учасників освітнього процесу, керівництва закладу, органу управління (відділу) змінюються досить суттєво. Школи самостійно визначатимуть режим своєї роботи, структуру навчального року (за чвертями, півріччями, семестрами), тривалість навчального тижня, дня, занять, відпочинку між ними, інші форми організації освітнього процесу у межах часу, передбаченого освітньою програмою, можуть обирати інші, крім уроку, форми організації освітнього процесу, вирішувати кадрові питання. Статут значно розширює право громадськості на участь в управлінні та контролі за діяльністю закладів освіти. Насамперед для цього встановлюються вимоги щодо публічної інформації та звітності. Інтереси Засновника представлятиме наглядова рада.    

   Відповідно до затвердженого Положення про порядок призначення на посаду та звільнення з посади керівників закладів освіти і культури керівники закладів будуть призначатися виключно за конкурсом на контрактній основі від 1 до 6 років.

   Перші кроки до реформування і оптимізації освіти Дорошівської об’єднаної громади зроблено. Але принципово важливо розуміти – якщо немає мети, не визначено, який результат ми прагнемо отримати (крім скорочення, закриття, економії), то немає і оптимізації. Інша принципова річ, оптимізація – це не будь-яке покращення, а досягнення найкращого можливого за наявних умов результату. 

  Наступному крокові передує вирішення проблем: є  потреба у персональних комп’ютерах (+25%, Дорошівська школа), обладнанні кабінетів природничо-математичних дисциплін (Дорошівська і Білоусівська школи), створення нового освітнього простору, ліквідація соціальної ізольованості дітей з особливими потребами, розвиток позашкільної освіти, підвищення кваліфікації вчителів відповідно до засад Нової української школи. Лише потім  – створення опорної школи та освітнього округу.

  Тому реалізація плану реформування і оптимізації мережі закладів освіти є комплексною проблемою, від вирішення якої залежатиме підвищення якості надання освітніх послуг наймолодшим жителям Дорошівської об’єднаної територіальної громади.

                                                Н.В. Дрозд, начальник відділу освіти, культури,              

                                      молоді та спорту Дорошівської сільської ради     

Фото без опису    


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних