Дорошівська сільська територіальна громада
Вознесенський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Барви рідного села

Дата: 28.09.2018 08:38
Кількість переглядів: 940

Барви рідного села
Є на мальовничій українській землі чарівне і неповторне село Дорошівка, яке багате історією, талановитими людьми та героями рідного краю.

Благодатний край зі славним минулим і непростим сьогоденням, частинка нашої держави, а сьогодні - центр об'єднаної територіальної громади. Минулої суботи, 22 вересня, славетному Дорошівському краю виповнилося 223 роки! 
Дорошівка - колишня Арнаутівка - одне з семи поселень заселених 1775 року арнаутами - бузькими козаками. Сьогодні село Дорошівка - це велика родина: лікарі, вчителі, інженери, тваринники, приватні підприємці, землероби, які живуть поряд та за межами села, але тут пройшло їхнє босоноге дитинство, роки юності. Берегти славні традиції, звичаї та свята рідного села, примножувати здобутки його на радість дітям, берегти село, не цуратися його свят і буднів - святий обов’язок кожного.
Найціннішими у цьому селі є його люди. Сім’ями поспішали і дорослі, і малі, щоб разом відпочити та відзначити День села. Тому організатори, гості та учасники дійства створили чудову атмосферу, яка нагадувала довгоочікувану зустріч великої дружньої родини. 
Ще здаля мешканців села зустрічала весела музика, галасливі атракціони.
У фойє будинку культури увагу багатьох привернула виставка дитячих робіт «Осінь в нашому селі», яку підготували учні Дорошівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів (директор Кузнєцова Л.В.) та вихованці Дорошівського закладу дошкільної освіти «Малятко» (в.о. директора Куровська А.М.). На цій виставці були представлені роботи, виконані в різних техніках. Широкому загалу був представлений літопис Дорошівського будинку культури. На наймолодших жителів села чекав дитячий кінозал, де педагог – організатор Дорошівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів Сербулова А. М. організувала перегляд улюблених мультфільмів. Тож найменшим мешканцям села нудьгувати не довелося. Конкурс малюнків на асфальті «Я малюю мир на землі» провела завідуюча Дорошівською СБ Мустяца Н.В. (І місце у конкурсі посіла Сліпченко Вікторія, ІІ – Дем’янченко Марія, ІІІ місце – Яшин Денис). Також малеча бавилася на гойдалках, батутах та великих надувних гірках, встановлених прямо тут, а дорослі займали місця в залі…
День народження – у величезному родинному колі. На початку святкового концерту із теплими словами до своїх односельців звернувся сільський голова Дорошівської ОТГ Ігнатов О. А.: «Таке свято єднає всіх жителів села, яких пов’язує минуле, сьогодення та майбутнє. Історія села Дорошівка, його самобутність є частиною історії нашої України. А історію творять люди, працьовиті, відданість та любов яких до рідної землі заслуговують на велику повагу». 
Художні колективи та аматори сцени своїми виступами дарували веселий настрій гостям свята. Неперевершеними були місцеві артисти, особливо маленькі та юні. Поетичними рядками вітали земляків ведучі святкового концерту Анастасія Мустяца та Цибульський Руслан. Вшанували найстарших та наймолодших жителів села, подружні пари, родини, до яких лелека у 2018 році приніс подвійну радість - двійнят. Відзначили й наймолодшого мешканця. Кожній із цих номінацій адресувалися щирі слова, мелодійні пісні та пам’ятні подарунки. Зачарували співом юні солісти: Марусик Марія, Лужняк Наталія, Петрова Кіра, Гарда Анастасія, Мазуренко Олександра, вокальне тріо «Пролісок», дитячий вокальний ансамбль «Любисток», Сопільняк Ангеліна. Нині історію села пише нове покоління. Якщо старше пам’ятає події Другої світової, то сьогодні дорошівці беруть участь у бойових діях на Сході, захищаючи мирне життя своєї країни. Воїнів-атовців, їхніх матерів згадували під час святкової програми. Оплесками супроводжували глядачі вокальні номери у виконані директора будинку культури Вербівської Л. В., жіночої вокальної групи «Любисток», Мосєнзова Дмитра. Родзинкою свята став виступ танцювального колективу «Вікторія»: циганський танець (керівник Спанатій Катерина). Костюми до цього танцю пошила бабуся Катерини - Робул Л. О. Повеселили глядачів і гості з с. Білоусівки - учасники художньої самодіяльності Будинку культури (керівник Пасхалова Г.О.) . 
Погода немовби йшла на зустріч дорошівцям. Після закінчення концерту розпочалися народні гуляння. Насамперед зі зміцнення фізичного здоров’я. Козацькі розваги для молоді провів учитель фізичної культури Кульчицький М.В. Переможці отримали солодкі призи.
Не забули організатори і про частування. Окрім концерту гості та жителі села Дорошівки могли пригоститися українською стравою – козацьким кулішем, який у відпочинковій зоні готувався у казані на вогнищі. А виготовляють дорошівський куліш за певними технологіям, які знають виключно місцеві жителі. Фахівцем у цій справі є кухар Шульгіна Н.А. Скуштувати смачного кулішу назбиралося чимало охочих. 
Свято села продовжувалося. І воно придавало оптимізму і віри в краще майбутнє. Адже наш український народ того вартий!
Також цього теплого сонячного дня вирував ярмарок, на якому продавали і купували все вирощене і зроблене на Дорошівській землі: перці, виноград, мед, вино… Працювала і виїзна торгівля. Можна було випити і ароматної кави, і поласувати вишуканими ласощами, приготованими дбайливими господарями. Ярмарок був не тільки корисним, але й цікавим для дорослих та дітей.
А ще тут функціонувала фотозона у вигляді етнографічної експозиції – незмінний атрибут сучасного свята.
Неповторні враження та запал дорошівцям дарували гості: художній колектив Білоусівського сільського будинку культури. Кулінарний фестиваль «Плачинда-фест» зібрав чимало охочих. Ще б пак! Передати аромати, що поширювалися від столів, на яких білоусівські господині показували майстер-клас з виготовлення цієї традиційної для осені страви, не можливо. Плачинда — печений пиріг у вигляді коржа, начинений кабаком. Але, за традицією, у селах нашої громади його випікають з різними начинками. Долучитися до приготування плачинди простонеба, а потім скуштувати її, змогли всі бажаючі.
На святі був присутній і гість із Німеччини, експерт із переробки сміття Бернард Ділман. Хоча він не добре розумів нашу мову, але виявив неабияке зацікавлення щодо української культури і наших традицій. 
Того дня кожен знайшов собі відпочинок до душі, а найактивнішими, звичайно, були юні жителі громади, які веселилися, смакували солодощами та солодкою ватою. Закінчився День села святковою дискотекою. Було все, а головне – живе спілкування великої дружньої родини.
Вже протягом кількох років вистачає Дорошівській сільській раді творчого запалу та завзяття, щоб у напружену для селянина осінню пору зорганізуватися заради свята села. Отже, дорошівці вміють і працювати, і святкувати.
Вітаючи мешканців с. Дорошівки зі святом, хочеться подякувати тим людям, які небайдужі до проблем громади та беруть активну участь у житті села, зокрема тим, хто допомагав під час підготовки до святкування і став спонсором заходу: Звєрову В.В., Звєкову В.Б., Діланяну А.А., Макогону О.В., Колотюк Н.А., Дем’янченко С.Б., Партика О.М., Матковській В., Алієву А. та іншим. Хочеться вірити, що і наступного року буде щирою фінансова підтримка від меценатів і творча – від людей. Великих зусиль докладено для розвитку с. Дорошівка, однак доводиться долати труднощі, переживати злети та падіння, тому тільки спільними зусиллями ми зможемо досягти вершин.
День народження села - це свято його жителів, всього народу, який зберігає і шанує свої традиції і поважає історію. Саме завдяки селам та їхнім мешканцям в Україні продовжує лунати українське слово та викохується українська культура. Тож бажаємо всім міцного здоров’я, родинного щастя, віри, любові, добробуту і успіхів, щасливих подій, економічного і соціального розквіту та перспектив.

Відділ освіти, культури, молоді
та спорту Дорошівської сільської ради

 

 

Фото без опису

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису

Фото без опису

 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних