Дорошівська сільська територіальна громада
Вознесенський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЕКОУРОК – СУЧАСНА ФОРМА НЕФОРМАЛЬНОЇ ОСВІТИ

Дата: 28.09.2018 11:20
Кількість переглядів: 805

Сьогодні в Україні проблема смітників – одна з найважливіших і найактуальніших серед проблем забруднення навколишнього середовища.

      

  24 вересня у Білоусівському ЗЗСО І-ІІ ступенів Дорошівської сільської ради пройшов екоурок,  у проведенні та організації якого взяли участь Бернард  Ділман, експерт з переробки відходів з Німеччини та Ігнатов О.А., Дорошівський сільський голова. Мета екоуроку: формування у дітей  шкільного віку екологічної свідомості, навчання правильного сортування сміття та використання вторинних ресурсів, відновлення та пошук альтернативних способів збереження навколишнього середовища.

   Бернард Ділман зазначив, що країнами  Європи знайдено вихід із складної ситуації – це сортування побутових відходів та переробка як вторинної сировини. Майже у кожній розвинутій країні світу сортування і переробка відходів поставлені «на конвеєр», часом досягаючи 99%. Роздільне збирання побутових відходів – це метод збирання, за яким ресурсоцінні компоненти  – папір, скло, пластик, метал – збирають окремо у спеціальні контейнери для подальшого надходження на перероблення чи повторне використання. Сортування сміття – це не тільки зменшення його кількості на звалищах, але й економічна складова, коли вторинні ресурси повертаються до економіки країни, і це вчорашнє сміття створює додану вартість у вигляді нових товарів.

   Школярі міркували: Чому б не збирати? Адже за підрахунками  кожного року в Укрaїні викидають на звалища десь близько 10 млн тон сміття. Якщо у загальному смітті, згідно досліджень, 30-40% - це скло, папір, метали, полімери, то виходить, що ми викидаємо щонайменше 6 млрд грн щорічно у вигляді вторсировини. Діти мають достатньо часу,  щоб досліджувати поводження зі сміттям, на відміну від постійно зайнятих різними справами дорослих.

   Організатори екоуроку намагалися, щоб увага учнів була  постійно прикута до лекційного матеріалу. Тому підготували цікаву презентацію зі слайдами, де є фотографії, коротка інформація, навіть соціальний ролик про сортування. А також практично діти мали змогу застосувати отримані знання під час навчальної гри.

   Олександр Анатолійович  відзначив, що коли у справі переконані діти, то завдання дорослих - допомогти  практично реалізувати свої наміри, адже найближча  мета педагогів виховувати і долучати їх до цього процесу з дитинства. Якщо мешканці громади  з розумінням поставляться до вирішення цього питання,  то наші села будуть чистими, безпечними  і прибутковими. Головне правило: змішані відходи – це сміття; роздільно зібрані відходи – це ресурси, тобто такий матеріал, з якого можна виробити нові корисні речі. Слід пам’ятати, що відповідальність за чистоту населеного пункту несе не тільки влада, а і кожен громадянин.  

   По закінченні заходу начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Дорошівської сільської ради Дрозд Н.В. та директор Білоусівського закладу загальної середньої освіти І-ІІ ступенів Богдан І.Б.  провели для гостя з Німеччини екскурсію закладом освіти, переклад якої забезпечив Ігнатов Д. Особливу зацікавленість Бернард Ділман виявив музейною кімнатою та роботами гуртка «Художня вишивка».

   Педагоги знають, що саме тоді, коли люди бачитимуть ефект від своїх природоохоронних дій, і не абстрактний, а реальний результат тут і зараз, - тоді така освіта буде справді дієвою та ефективною. Оскільки діти ростуть і дорослішають, то для нас важливо не гаяти час, а вже зараз довести необхідну інформацію до їхньої  свідомості, щоб їх вже не можна було спотворити якимись стереотипами.

  Тож давайте всі зробимо нашу громаду чистою, подбаємо про її майбутнє.  Такі екоуроки спонукають  школярів та вчителів через неформальну освіту впроваджувати культуру сортування відходів у своїй школі, громаді, а згодом – і у світі. Щиро дякуємо організаторам  екоуроку за такий цікавий і повчальний  захід.

                                                                       

  Дрозд Н.В., начальник відділу

ОКМС Дорошівської с/р

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних