Дорошівська сільська територіальна громада
Вознесенський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Робимо громаду чистою разом: Дорошівська ОТГ переймає досвід європейських країн

Дата: 08.08.2019 08:59
Кількість переглядів: 554

Фото без опису

Робимо громаду чистою разом: Дорошівська ОТГ переймає досвід європейських країн

В Дорошівській ОТГ формується сучасна система поводження з твердими побутовими відходами. Її створення передбачене Стратегією розвитку Дорошівської ОТГ на період до 2026 року, методичну та інформаційно-консультаційну допомогу під час розробки якої надав Микола Дурман, радник з питань регіонального розвитку Миколаївського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

«Дорошівська громада вже два роки працює над створенням сучасної системи поводження з ТПВ. Ця система створюється у відповідності до Національної стратегії управління відходами в Україні до 2030 року, затвердженої Кабінетом Міністрів України у листопаді 2017 року. З-поміж основних завдань цієї стратегії – поступовий перехід країни від домінування захоронення твердих побутових відходів (як основного способу поводження із ними) до сортування й розділення для повторного використання, перероблення або утилізації із захороненням залишків на «регіональних» полігонах, що відповідатимуть вимогам ЄС, а також зміна ставлення до відходів як до цінного ресурсу. В цьому напрямку й почала свою роботу Дорошівська ОТГ, використовуючи для цього фінансову, консультаційну та методичну допомогу від різних донорів» - коментує радник з регрозвитку Микола Дурман.

У 2018 році за кошти субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад було придбано екскаватор та трактор із навісним обладнанням для комунального підприємства «Добробут», а у 2019 році – причіп до трактора, що буде використовуватися також і для вивезення сміття. Загалом на техніку було використано близько 1,8 млн. грн. Проекти для отримання фінансової допомоги розроблялися за методичної підтримки Миколаївського ЦРМС.

Разом з активом громади серед мешканців, особливо молоді та дітей, проводилася просвітницька робота щодо екологічної ситуації в громаді та необхідності правильного поводження з ТПВ. Окрім того, на допомогу громаді в якості експерта-консультанта було залучено представника німецької Служби старших експертів (SES) в Україні, який протягом трьох тижнів вивчав екологічний стан природного середовища та стан поводження з ТПВ у громаді, а потім надав свої рекомендації щодо формування сучасної системи поводження з ТПВ.

На першому етапі вирішено започаткувати сортування та роздільний збір сміття. В с. Дорошівка та с. Білоусівка створено пункти прийому сортованих ТПВ, куди можна здати відходи та отримати відповідну винагороду. І вже в кінці липня 2019 року з пункту збору роздільного сміття вивезено 1996 кг скла, 428 кг паперу, 99 кг поліетиленової плівки, 11 кг металевих банок, 28 кг флаконів та 70 кг пластикових пляшок. Загалом 2 632 кг сміття приблизним об'ємом 30 м. куб.

«Плануємо започаткувати цікаве ноу-хау для мешканців громади та підприємців. Якщо особа сама приносить відсортоване ТПВ в пункт прийому, то отримує за нього кошти, але якщо ж такі відходи забирає комунальне підприємство, то люди кошти не отримують, але й не платять за послугу з вивезення сміття» - коментує сільський голова Олександр Ігнатов.

Як свідчить досвід розвинутих країн, активне введення відходів у господарський обіг може формувати значну частину бюджету та створювати додаткові робочі місця, а також суттєво зменшує екологічне навантаження на природнє середовище. Сортуючи сміття ми перетворюємо його на нові речі, маємо прибутки, зменшуємо непоправні збитки природі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних