Дорошівська сільська територіальна громада
Вознесенський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Робимо громаду чистою разом: Дорошівська ОТГ переймає досвід європейських країн

Дата: 08.08.2019 08:59
Кількість переглядів: 540

Робимо громаду чистою разом: Дорошівська ОТГ переймає досвід європейських країн

В Дорошівській ОТГ формується сучасна система поводження з твердими побутовими відходами. Її створення передбачене Стратегією розвитку Дорошівської ОТГ на період до 2026 року, методичну та інформаційно-консультаційну допомогу під час розробки якої надав Микола Дурман, радник з питань регіонального розвитку Миколаївського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

«Дорошівська громада вже два роки працює над створенням сучасної системи поводження з ТПВ. Ця система створюється у відповідності до Національної стратегії управління відходами в Україні до 2030 року, затвердженої Кабінетом Міністрів України у листопаді 2017 року. З-поміж основних завдань цієї стратегії – поступовий перехід країни від домінування захоронення твердих побутових відходів (як основного способу поводження із ними) до сортування й розділення для повторного використання, перероблення або утилізації із захороненням залишків на «регіональних» полігонах, що відповідатимуть вимогам ЄС, а також зміна ставлення до відходів як до цінного ресурсу. В цьому напрямку й почала свою роботу Дорошівська ОТГ, використовуючи для цього фінансову, консультаційну та методичну допомогу від різних донорів» - коментує радник з регрозвитку Микола Дурман.

У 2018 році за кошти субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад було придбано екскаватор та трактор із навісним обладнанням для комунального підприємства «Добробут», а у 2019 році – причіп до трактора, що буде використовуватися також і для вивезення сміття. Загалом на техніку було використано близько 1,8 млн. грн. Проекти для отримання фінансової допомоги розроблялися за методичної підтримки Миколаївського ЦРМС.

Разом з активом громади серед мешканців, особливо молоді та дітей, проводилася просвітницька робота щодо екологічної ситуації в громаді та необхідності правильного поводження з ТПВ. Окрім того, на допомогу громаді в якості експерта-консультанта було залучено представника німецької Служби старших експертів (SES) в Україні, який протягом трьох тижнів вивчав екологічний стан природного середовища та стан поводження з ТПВ у громаді, а потім надав свої рекомендації щодо формування сучасної системи поводження з ТПВ.

На першому етапі вирішено започаткувати сортування та роздільний збір сміття. В с. Дорошівка та с. Білоусівка створено пункти прийому сортованих ТПВ, куди можна здати відходи та отримати відповідну винагороду. І вже в кінці липня 2019 року з пункту збору роздільного сміття вивезено 1996 кг скла, 428 кг паперу, 99 кг поліетиленової плівки, 11 кг металевих банок, 28 кг флаконів та 70 кг пластикових пляшок. Загалом 2 632 кг сміття приблизним об'ємом 30 м. куб.

«Плануємо започаткувати цікаве ноу-хау для мешканців громади та підприємців. Якщо особа сама приносить відсортоване ТПВ в пункт прийому, то отримує за нього кошти, але якщо ж такі відходи забирає комунальне підприємство, то люди кошти не отримують, але й не платять за послугу з вивезення сміття» - коментує сільський голова Олександр Ігнатов.

Як свідчить досвід розвинутих країн, активне введення відходів у господарський обіг може формувати значну частину бюджету та створювати додаткові робочі місця, а також суттєво зменшує екологічне навантаження на природнє середовище. Сортуючи сміття ми перетворюємо його на нові речі, маємо прибутки, зменшуємо непоправні збитки природі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.