Дорошівська сільська територіальна громада
Вознесенський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Щодо змін цін на тепло, газ та його постачання

Дата: 18.01.2021 16:59
Кількість переглядів: 330

Щодо змін цін на тепло, газ та його постачання

 

Газопостачальні компанії, які працюють з побутовими споживачами, оприлюднили вартість газу на січень 2021 року. Порівняно з груднем, вартість блакитного палива зросла на

1–4 грн у різних постачальників. Проте у населення є запит на те, щоб підвищення тарифів не відбувалось.

У зв'язку з цим Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль надав доручення Міністерству енергетики та Антимонопольному комітету України перевірити обґрунтованість цін на газ приватних постачальників. Прем'єр-міністр зазначив, що необхідно провести аудит формування тарифів, а також зниження цих складових тарифу, які є несправедливими і невиправданими з точки зору ринку: тариф на транспортування газу, газові коефіцієнти.

Наразі тариф на природний газ для населення від постачальника ТОВ «Миколаївгаз збут» становить 9,9 грн. за кубічний метр та є одним з найвищих в Україні. Проте він приблизно однаковий з постачальниками Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Закарпатської, Житомирської, Львівської, Одеської, Рівненської, Харківської, Хмельницької, Чернівецької областей.

Що стосується тарифів на централізоване теплопостачання, яке надається в місті Миколаїв такими теплопостачальними підприємствами, як ОКП «Миколаївоблтеплоенерго» та ПрАТ «Миколаївська ТЕЦ», то в них наразі підвищення тарифів не планується. Зазначені підприємства продовжують надавати послуги по діючим тарифам поки не вступив в дію Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг» (реєстр. № 2458 від 15.11.2019).

Щодо послуги розподілу природного газу, то необхідно окреслити, що зазначена послуга є монопольною та надається АТ «Миколаївгаз». Тариф з 01.01.2021 становить 2,34 грн кубічний метр. Минулого року тариф становив 1,46 грн, таким чином зростання становить майже 60 %.

У зв'язку з цим, у грудні Миколаївською облдержадміністрацією було направлено звернення на адресу Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) стосовно проведення додаткового аналізу та перевірки встановлених тарифів з наданням відповідних роз'яснень щодо їх економічно обґрунтованого рівня.

Більшість споживачів ще не змінювали постачальника, тож в останній платіжці можна побачити свого постачальника та на його сайті подивитись актуальну ціну й порівняти її з іншими пропозиціями (натепер в Україні понад 50 постачальників природного газу). Змінити постачальника споживач може звернувшись до офіційних представництв обраної компанії. Договір можна укласти онлайн. Дізнатись адреси офіційних представництв та перелік документів для переходу на вигідний тариф можна на сайті обраної компанії.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.