Дорошівська сільська територіальна громада
Вознесенський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Шановні аграрії та бджолярі Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області нагадує  про заходи, які необхідно дотримуватись для недопущення  випадків отруєння бджіл під час обробітку сільськогосподарських культур.

Дата: 17.05.2021 15:33
Кількість переглядів: 1102

Фото без опису

До уваги аграріїв та бджолярів!

Шановні аграрії та бджолярі Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області нагадує  про заходи, які необхідно дотримуватись для недопущення  випадків отруєння бджіл під час обробітку сільськогосподарських культур.

У більшості випадків токсикація бджіл відбувається через несвоєчасну інформацію бджолярів про час, місце та характер хімічних обробок, порушення правил застосування пестицидів, використання небезпечних для бджіл препаратів.

Згідно вимог підпункту 6.1.7. пункту 6 «Застосування пестицидів» Державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві», та частини 2 статті 37 Закону України «Про бджільництво» адміністрація господарств зобов’язана завчасно, але не менше ніж за три доби до початку проведення кожної хімічної обробки, сповіщати населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь ОТГ, сільські ради про місця, строки і методи застосування пестицидів. У період проведення таких робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.

         Обробки сільськогосподарських культур повинні здійснюватися тільки  препаратами, офіційно дозволеними «Переліком пестицидів та агрохімікатів дозволених в Україні» та в доповненнях до нього.  Роботи з пестицидами, враховуючи безпечність для бджіл, слід проводять в ранкові та вечірні години. Допускається проведення їх вдень у похмуру, прохолодну погоду, коли бджоли не вилітають з вулика.

          Обробки проводять тільки за наявності відповідних показань із застосуванням наземного мало об’ємного обприскування при швидкості вітру менше 5 м/с і витратою препарату відповідно до норм. Обробка хімічними речовинами медоносних культур під час їх цвітіння неприпустима.  Забороняється залишати в полі невикористані розчини пестицидів, також категорично забороняється обробка пестицидами ентомофільних сільськогосподарських рослин та рослинності в лісосмугах в період їх цвітіння навколо оброблюваних полів

     Пестициди потрапляють в бджолині сім’ї з нектаром і пилком, в результаті чого забруднюються кормові запаси і товарна продукція. Найбільш небезпечні для бджіл інсектициди, тобто препарати, які застосовують проти шкідників.

Обробки інсектицидами в посівах медоносних культур (ріпак, соняшник, гречка) в період цвітіння іншими препаратами ЗАБОРОНЕНО!!!

Відповідальність за отруєння бджіл не може лежати тільки на аграріях, значну відповідальність також несуть і власники пасік. Так, відповідно до вимог Закону України «Про бджільництво» пасіки підлягають обов’язковій реєстрації за місцем проживання фізичної особи або за місцезнаходженням юридичної особи, яка займається бджільництвом, у місцевих державних адміністраціях або сільських, селищних, міських радах. Перевезення (кочівля) бджіл на медозбір і запилення здійснюється на підставі ветеринарно-санітарних правил, згідно з якими фізичні та юридичні особи повинні розміщувати пасіки на земельних ділянках, які належать їм на правах власності або користування. Розміщення пасік на земельних ділянках інших власників або користувачів здійснюється за їх згодою.

Після отримання повідомлення про майбутню хімічну обробку бджоляр повинен до її початку вивезти пасіку в безпечне місце, ізолювати виліт бджіл з вулика (без кочівлі) або прибрати бджолині сім’ї в зимівник.

При обробці пестицидами:2 класу небезпечності, обмеження льоту бджіл становить біля 3-4 діб;3 класу – 1-2 доби.  Терміни ізоляції збільшуються на 1-2 дні при зниженні температури та підвищенні вологості повітря. До перевезення пасік вдаються у випадках використання отрути з тривалим терміном дії або за відсутності на пасіці необхідного обладнання для ізоляції бджіл. Бджіл вивозять на відстань не менше 5-7 км від пасіки.

Якщо відбулося отруєння комах, потрібно скласти акт про передбачуване отруєння бджіл. Для складання акта проводять комісійне обстеження пасіки.

Пам’ятайте: взаємоповага господарника до інтересів бджоляра та бджоляра до інтересів господарника є найкращою гарантією унеможливлення пошкодження медоносних бджіл та отримання великого та якісного врожаю сільськогосподарських культур.

 

Вознесенське управління ГУ Держпродспоживслужби

в  Миколаївській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних