Дорошівська сільська територіальна громада
Вознесенський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Грип птиці – що ми повинні знати?

Дата: 11.10.2021 08:09
Кількість переглядів: 3095

Грип птиці – що ми повинні знати?

 

    Наприкінці минулого року в Київській, Миколаївській та Херсонській областях було встановлено випадки захворювання свійської птиці на грип. Виникнення грипу птиці несе із собою матеріальні збитки для її (птиці) власників та передбачає матеріальні затрати, залучення людських ресурсів для виконання і дотримання передбачених карантинних заходів. Тож, з  метою обізнаності населення, недопущення занесення на територію особистих селянських господарств, птахоферм, нагадаємо, що це за хвороба і які заходи мають виконуватися особами, що утримують птицю та/або здійснюють її обіг.

На сьогоднішній день наша країна є вільною від грипу птиці, проте ризики занесення грипу птиці в Україну є особливо високими в період осінньої міграції птахів. Найвищі ризики загострення епізоотичної ситуації існуватимуть протягом наступних трьох місяців – у жовтні, листопаді та грудні.

Так, у засобах масової інформації почали з’являтися повідомлення про загибель диких перелітних птиць на території узбережжя озера Сиваш в районі Арабатської стрілки. Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області оперативно відпрацювали інформацію та здійснили епізоотичне обстеження узбережжя озера. За результатами обстеження випадків загибелі птиці не встановлено.

Грип птиці - гостра контагіозна вірусна інфекція птахів, викликана будь-яким вірусом грипу A: субтипів H5 та H7 і характеризується загальним пригніченням, набряками, ураженням         респіраторних органів та шлунково-кишкового тракту, високою смертністю птиці та   перебігає у вигляді епізоотій (широке поширення інфекційної хвороби тварин і птиці) та ензоотій (спалах інфекційного захворювання тварин і птиці, прив'язаний до певної місцевості).

Дикі птахи, особливо мігруюча водоплавна птиця, є природним резервуаром вірусів грипу птиці.

Вірус    грипу    птиці    досить    стійкий     у    зовнішньому    середовищі: на інфікованому пір'ї вірус зберігає патогенність 8-20 днів, у крові та ексудаті в запаяних ампулах у ліофілізованому вигляді - понад 2 роки, проте чутливий                                                                                                                                                                                                                                                                                              до дезінфікуючих розчинів і високих температур.

До грипу сприйнятлива домашня, синантропна та дика перелітна птиця.

Джерелом інфекції є хвора і перехворіла птиця, а також водоплавна птиця без клінічних ознак захворювання. Дикі качки, крячки, лебеді, чайки та інші види перелітної птиці, чутливі до вірусу грипу птиці, є переносниками інфекції                                                                                                               та природним резервуаром інфекції.

Факторами передачі збудника є інфікована обмінна тара, корми, інкубаційні яйця, тушки, пір'я. Механічними переносниками можуть бути обслуговуючий персонал, комахи, пухоїди, синантропні птахи, дика перелітна птиця, гризуни. Проте інфікування птиці відбувається в основному повітряно- крапельним шляхом.

Вірус виділяється у навколишнє середовище зі слиною, носовим секретом і послідом. Вірусоносійство у птиці,   яка   перехворіла,   триває   2-3   місяці  та більше.

Інкубаційний період у птиці триває 1-7 днів. В окремих випадках - від декількох годин до 7 діб і більше.

Згідно із положеннями Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України 17.10.2011   № 547 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 8 листопада 2011 р. за № 1277/20015, власники особистих селянських господарств, діяльність яких пов'язана з утриманням птиці, зобов'язані виконувати   положення    Ветеринарно-санітарних   вимог    утримання    птиці в особистих селянських господарствах, затверджених наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України від 19.12.2006 № 100, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 19.01.2007 за   № 42/13309,   та з метою профілактики захворювання птиці на грип:

здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть попередження виникнення захворювання птиці;

на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю  для проведення клінічного огляду;

 

 

 

виконувати вказівки спеціалістів ветеринарної медицини та проводити                                                                                                                ветеринарно-санітарні заходи з профілактики та боротьби з грипом птиці;

виконувати проведення заходів, направлених на попередження виникнення грипу птиці, передбачених цією Інструкцією;

повідомляти спеціалістів ветеринарної медицини про всі випадки загибелі птиці або про не властиву їм поведінку;

до прибуття спеціалістів ветеринарної                              медицини ізолювати підозрілу  на захворювання птицю.

З метою забезпечення епізоотичного благополуччя у птахо господарствах  необхідно постійно здійснювати: нагляд за клінічним станом птиці;

проведення моніторингових досліджень щодо виявлення антитіл до вірусу грипу птиці та встановлення вірусу грипу серед різних видів диких перелітних та синантропних птахів, птиці птахогосподарств та особистих селянських господарств, іншої птиці, яка утримується в неволі, тощо;

контроль та оцінку загрози, що може виникнути від диких перелітних та синантропних птахів, щодо будь-якого вірусу грипу птиці;

моніторинг наявності збудників пташиного грипу у ссавців.

 

Основні заходи щодо профілактики та недопущення  грипу птиці :

  • Утримувати птицю в домашніх садибах у закритому режимі ;
  • Обмежити вільного випасу ( вигулу ) домашньої птиці (особисто водоплавної) ;
  • Обмежити контакти домашньої птиці з дикою під час вигулу на присадибних ділянках, на водоймищах ;
  • Обладнати вхід до садиби дезінфікуючим килимком, заправлений дезінфікуючим засобом ;
  •  При догляді за птицею, мати спецодяг та спецвзуття ;
  • Своєчасно проводити дезінфекцію пташників та подвір’я ;
  • Трупи загиблої птиці заборонено викидати за межі присадибних ділянок та на сміттєзвалище, загиблу птицю спалювати та захороняти ;
  • Користувачам мисливських угідь, спеціалістам ветеринарної служби проводити обстеження узбережжя річок, ставків та інших водойм на предмет виявлення трупів птиці.

У випадку підозри грипу птиці в господарстві чи приватному секторі терміново повідомляти  ветеринарну службу Вознесенського району, щодо вжиття необхідних ветеринарно-санітарних заходів по локалізації і ліквідації вогнища інфекції.

Звертатися за адресою м. Вознесенськ вул. Зої Космодемянської, 2

Т. 3-20-94, 3-26-12, 3-60-70, 3-24-56

                                                                Вознесенське  управління Держпродспоживслужби

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.