Дорошівська сільська територіальна громада
Вознесенський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Гострі кишкові інфекції, харчові отруєння та їх профілактика

Дата: 30.06.2022 10:51
Кількість переглядів: 1182

  

  Через воєнні дії, підвищення температура повітря, можливе погіршення якості питної води, а також умов щодо  дотримання санітарних норм. Це може спричинити розвиток інфекційних захворювань, зокрема і гострих кишкових інфекцій, до яких відносяться: дизентерія, гастроентероколіти. сальмонельоз, черевний  тиф, холера.

     Актуальними чинниками передачі кишкових інфекцій залишаються неякісно промиті овочі, зелень, фрукти, ягоди й молочна продукція, що  зберігається без належних температурних умов та вживається без необхідної термічної обробки. В побутових цілях, методом знезараження води може застосовуватися метод кип’ятіння  ( не менше 10-15 хвилин). При кип'ятінні води вбиваються віруси, бактерії, антибіотики, видаляються розчинені гази, також зменшується загальна жорсткість.

Зокрема, слід зазначити, що кип'ятіння вбиває холерні вібріони вже через 1 хвилину. Але холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення впродовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді —до 2 тижнів і більше, у кишківнику окремих річкових та морських тварин — до декількох місяців.

   При сальмонельозі провідними факторами передачі є сирі або недостатньо термічно оброблені яйця, м'ясо птиці, що  готувалось з порушенням гігієнічних вимог.

     Основними причинами захворювань є нехтування елементарними правилами особистої гігієни, порушення технології приготування страв, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму. Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються "із запасом", що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань та  продуктів  їх  життєдіяльності, а також забруднена вода.  Захворювання проявляється в вигляді тих чи інших порушень функцій органів травної системи. Характерними є нудота, блювота, діарея, різкі болі в області живота, загальна слабкість, підвищення температури тіла.  Джерелом кишкових інфекцій є хвора людина. Але головними  розповсюджувачами є особи  з легким перебігом захворювання.

 

    З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь  рекомендовано:

- не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаним терміном споживання, зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
- не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
При харчуванні у непристосованих умовах    виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском;
- не готувати  страви  із запасом; готові страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання, вони мають проходити вторинну термічну обробку; зберіга
ти виготовлені страви без холоду не більше 2 годин;   
- не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби багатокомпонентні страви (паштети, м'ясні салати тощо)  або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання ,     - при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом;
- не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела,  тощо);
- для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану; в дорозі необхідно мати з собою запас питної води;
- перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом; обов'язково мити руки після відвідування туалету.

    У разі виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.

    Бережіть себе та своїх близьких!

 

 Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Вознесенського  управління Головного управління  Держпродспоживслужби в Миколаївській області.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.