Гострі кишкові інфекції, харчові отруєння та їх профілактика.
Гострі кишкові інфекції, харчові отруєння та їх профілактика.
До гострих кишкових інфекцій відносяться: черевний тиф, сальмонельоз, дизентерія, гастроентероколіти, холера. Актуальними чинниками передачі кишкових інфекцій залишаються неякісно промиті овочі, зелень, фрукти, ягоди й молочна продукція, що зберігається без належних температурних умов та вживається без необхідної термічної обробки.
При сальмонельозі провідними факторами передачі є сирі або недостатньо термічно оброблені яйця, м'ясо птиці, що готувались з порушенням гігієнічних вимог. Основними причинами захворювання є нехтування елементарними правилами особистої гігієни, порушення технології приготування страв, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму.
Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються "із запасом", що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань та продуктів їх життєдіяльності.
Захворювання проявляється в вигляді тих чи інших порушень функцій органів травної системи, характерними є: нудота, блювота, діарея, різкі болі в області живота, загальна слабкість, підвищення температури тіла. Джерелом кишкових інфекцій є хвора людина. Але головними розповсюджувачами є особи з легким перебігом захворювання.
З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь рекомендовано:
- не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаним терміном реалізації; зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
- не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини; при харчуванні у непристосованих умовах виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском;
- не готувати страви із запасом; готові страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання, вони мають проходити вторинну термічну обробку; зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2 годин;
- не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби, багатокомпонентні страви (паштети, м'ясні салати тощо), або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання; - при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом;
- не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, тощо);
- для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану; в дорозі необхідно мати з собою запас питної води;
- перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом; обов'язково мити руки після відвідування туалету.
У разі виявлення перших ознак кишкового захворювання, необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.
Бережіть себе та своїх близьких!
Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Вознесенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.